Lacul Horgești

DREPTURI DE PESCUIT

Pescuitul la crap se face în sistem Catch & Release, cu eliberarea tuturor capturilor. Reținerea crapului de orice dimensiune este strict interzisă.

Se poate pescui la crap atât ziua, cât și noaptea. Ziua de pescuit începe și se termină la ora 12.00. La finalul partidei, standul de pescuit trebuie eliberat până la ora 12.00.

Fiecare pescar poate folosi maxim patru lansete pe stand. Niciun stand nu poate avea mai mult de patru lansete în apă. Lansetele de marcaj și de nădire nu se consideră lansete de pescuit și se pot folosi în același timp cu lansetele de pescuit.

REGULI DE COMPORTAMENT

Comportamentul pescarilor trebuie să fie civilizat pe durata partidei de pescuit. Pescuitul se va desfășura în liniște. Este strict interzis pescuitul în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor.

ECHIPAMENTE

Pescuitul la crap este permis numai cu echipament specializat: lansete de crap de 3,60m-3,90m, minciog de crap cu deschiderea de minim 1m și plasă cu ochiuri mici. Este obligatorie folosirea saltelelor de protecție matlasate. Este obligatorie folosirea plaselor de păstrare și cântărire la cântărirea și transportul peștilor la apă. Nu este permisă folosirea sacilor de crap.

La pescuitul lansat, se poate pescui cu linie principală de monofilament cu diametrul de minim 0,35mm, plus înaintaș mono. Nu sunt admise monofilamente mai subțiri de 0,35mm, nici fire textile ca linie principală sau înaintaș.

La pescuitul plantat, se poate pescui cu linie principală de monofilament cu diametrul de minim 0,35mm. Nu sunt admise monofilamente mai subțiri de 0,35mm, nici fire textile ca linie principală sau înaintaș.

Este permis pescuitul plantat cu bărci pneumatice de maxim 3,20m. Sunt permise motoare electrice. Nu sunt permise motoare termice. Sunt permise navomodele de plantat și sonare. Sunt permise balize de marcaj tubulare si balize H. Pentru marcarea temporară a unui loc, pe termen scurt, se pot folosi balize H. Pentru marcarea pe termen lung a unui loc, în timpul pescuitului, se vor folosi balize flexibile, care lasă firul să treacă peste ele în timpul drilului. Nu sunt permise balize permanente care pot fi agățate cu firul in dril.

MONTURI

Pescuitul este permis numai cu monturi de crap cu un singur cârlig.

Este obligatorie folosirea unor monturi care să elibereze plumbul în cazul în care linia principală se rupe. Sunt admise monturile cu plumb culisant, cu plumb pierdut, cu plumb in-line și de tip elicopter.

Este permisă folosirea unui segment de leadcore, înlocuitor de leadcore sau tub antitangle deasupra plumbului. Lungimea maximă admisă pentru oricare dintre aceste segmente este de 2m. Modul corect de a folosi leadcore-ul sau înlocuitorii de leadcore este prin legare directă de linia principală sau de înaintașul mono. Adăugarea unei agrafe sau a unui vârtej deasupra leadcore-ului nu este permisă.

Ca fir de forfac, sunt admise doar materialele specializate (textil, combi sau mono) cu rezistența de minim 15lb. Nu sunt admise fire de forfac foarte subțiri și abrazive care pot tăia gura peștelui.

Se pot folosi doar cârlige cu microspin. Mărimea maximă admisă este numărul 4. Mărimea minimă admisă este numărul 8. Nu sunt admise cârlige fara spin.

NADE

Nadele permise sunt boiliesurile fierte și solubile, peletele, pasturile (groundbait) și semințele preparate. Nu este admisă folosirea porumbului uscat. Porumbul trebuie să fie obligatoriu fiert. Porumbul înmuiat, dar nefiert nu este acceptat. Nu este admisă folosirea alunelor tigrate decât ca momeală, pe firul de par. Nădirea cu alune de orice fel este interzisă. Nu este permisă nădirea cu nadă vie.

Boiliesurile de calitate slabă de la orice firmă sau de producție proprie, care nu se descompun în apă pe termen lung și care pot afecta peștele, nu sunt recomandate și pot fi interzise. Vă rugăm să contactați administrația lacului pentru detalii.

PROTECȚIA PEȘTELUI

Toate capturile vor fi eliberate în cel mai scurt timp, atât ziua, cât și noaptea. Ținerea crapilor la sling este permisă numai cu acordul administrației lacului. Dacă peștele nu poate fi fotografiat în momentul în care a fost prins din motive obiective (ploaie, furtună), poate fi ținut la sling, dar numai cu aprobarea expresă a unui administrator și pentru un timp cât mai scurt.

Este obligatoriu ca pescarii să folosească un sling pentru cântărirea și manevrarea peștelui. Sunt acceptate doar slingurile dotate cu flotoare. Transferul crapilor mari din apă pe salteaua de primire si înapoi în apă, la eliberare, se va face numai în sling. Este strict interzis ca peștii sa fie transferați in brațe. 

Ședințele de fotografiere a unei capturi trebuie să se desfășoare într-un timp cât mai scurt. Toți crapii mari, de peste 20kg, vor fi fotografiați în apă. Pescarii trebuie să fie dotați cu cizme-șold sau combinezon pentru a putea intra în apă la ședința foto. Crapii sub 20kg pot fi fi fotografiați și pe mal, deasupra saltelei de recepție și cât mai aproape de ea. Este strict interzis să se pună mai multi pești în aceeași saltea, în același timp. 

Pescarii au obligația să anunțe administrația  lacului în cazul oricărei capturi de minim 18kg. Administrația are dreptul să fotografieze orice captură și să folosească fotografiile în scop publicitar. 

ALTE ASPECTE

Standurile de pescuit trebuie păstrate curate pe toată durata partidei. Gunoiul poate fi aruncat doar în locurile special amenajate. Curățenia permanentă în stand este responsabilitatea pescarilor.

Accesul și ieșirea de pe lac sunt permise numai în timpul zilei atât pentru pescari, cât și pentru vizitatori. Intrarea și ieșirea de pe lac nu sunt permise pe timpul nopții decât în situații speciale și numai cu acordul administrației. 

La folosirea bărcii, este recomandată utilizarea unei veste de salvare. Pescarii își asumă întreaga responsabilitate în momentul ieșirii cu barca pe apă. Administrația lacului este exonerată de orice răspundere civilă, administrativă și materială pentru orice formă de accidente. Regulamentul de față, pe care orice client al lacului are obligația să îl cunoască si să îl respecte, funcționează ca act de protecția muncii.