Lacul Horgești

Nade și strategii de nădire

Pescuitul la Horgești poate implica perioade lungi de așteptare, iar nada și momeala trebuie alese în așa fel încât să rămână pe locul nădit una sau două zile (dacă nu sunt mâncate de pește mai repede). Nu o dată, s-au prins crapi mari la monturi care stăteau în apă de cel puțin 24 de ore. […]

Pescuitul la Horgești poate implica perioade lungi de așteptare, iar nada și momeala trebuie alese în așa fel încât să rămână pe locul nădit una sau două zile (dacă nu sunt mâncate de pește mai repede). Nu o dată, s-au prins crapi mari la monturi care stăteau în apă de cel puțin 24 de ore.

Una dintre nadele preferate de pescari pentru acest tip de pescuit sunt boiliesurile. Ca boilies de nădire, se poate folosi orice boilies de bună calitate. Ca boilies de cârlig, sunt utile boiliesurile întărite, care pot rezista în montură până la 48 de ore. Sunt eficiente toate tipurile de boiliesuri de cârlig – flotante, critic echilibrate sau scufundătoare. 

 

La Horgești se pescuiește mult la boilies și probabil că, în ultimii ani, boiliesurile sunt responsabile pentru cele mai mari capturi.

Se poate pescui cu succes și la semințe preparate (cele nepreparate sunt interzise prin regulament), dar trebuie avut în vedere că lacul are și crapi sau amuri (teni) de talie mică și medie, care pot curăța rapid zonele nădite cu semințe. Există și caras de 1-2kg bucata, un alt mare consumator de semințe preparate. Semințele combinate cu boiliesuri sunt o nadă eficientă în orice anotimp.

În sezonul cald, pe lângă boiliesuri și semințe, recomandăm folosirea peletelor mari, extrudate și uleioase, care nu se dizolvă imediat. Un exemplu sunt peletele de cambulă (halibut pellets), care sunt foarte apreciate de crapi. Timpul de dizolvare pentru pelete variază în funcție de compoziție și dimensiuni, ca și în funcție de temperatura apei. Cu cât apa este mai caldă, cu atât peletele se dizolvă mai repede.

Ca strategie de nădire, le recomandăm pescarilor să nădească prudent, cel puțin la începutului partidei. Nădirile masive sunt riscante și este posibil să nu dea rezultate. Dacă peștele răspunde bine și condițiile meteo sunt favorabile hrănirii, se poate mări treptat cantitatea de nadă.